Proces og historik for Udviklingsplan Korsør

2025
Den 25. februar blev mødet ”Byens Plan – hvor står vi nu?” afholdt, hvor der blev givet status på udviklingsplanen for mere end 500 deltagende borgere fra Korsør. På mødet, som blev afholdt fra kl. 18-20 i Storebæltshallen, startede borgerne med at lytte til oplæg fra udviklingsplanens rådgiver, Grandville, der gav et indblik i maskinrummet, efterfulgt af et kort oplæg om højvandssikringen i Korsør. Fra kl. 19-20 kunne borgerne gå rundt til forskellige temastande og tale med repræsentanter fra forvaltningen, hvor hver stand omhandlede et af de fire hovedgreb, som blev præsenteret i Grandvilles oplæg.
De 4 hovedgreb er:
- Beskyt – Hvordan kan vi beskytte Korsør mod stigende havvand og samtidig sikre adgang til byens grønne og blå områder?
- Forbind – Hvordan kan vi forbedre sammenhængen i byen?
- Indefra og ud – Hvor og hvornår skal vi fokusere byudviklingen, og hvilken type byudvikling skal vi prioritere?
- Giv plads – Hvordan kan vi styrke Korsørs forskellige kvarterer og deres unikke identiteter?
Materialer
Læs pressemeddelelsen for mødet
TV2 Øst: Stor lyst til at påvirke ny udviklingsplan for Korsør
2024
Den 1. november blev der afholdt endnu et temamøde for Slagelse Byråd, der ligesom temamødet den 21. maj var et seminar i Strategisk Byledelse, arrangeret af Dansk Arkitektur Center. Til seminaret var der oplæg fra Tina Saaby, direktør ved Dansk Byplanlaboratorium, og Claus Ravn fra Realdania By & Byg.
Oplæggene kan ses herunder:
Byens Møde blev afholdt som en 2-dages bootcamp med fokus på udviklingen af Korsør. Første dag, den 23. oktober, var en åben del, hvor Korsørs borgere kunne deltage i ”værkstedet” og tale med forvaltningen om, hvordan man kunne løse nogle af de problemstillinger, der er i Korsør. Derefter blev deltagerne inviteret til at følge med på scenen, hvor der resten af aftenen var faglige debatter om overordnede temaer som ”Korsørs identitet” og ”Det forbundne Korsør”. Til denne del var forskellige fageksperter inviteret, og der var samtidig repræsentanter fra Korsørs foreningsliv.
Byens Møde den 23. oktober foregik fra ca. kl. 16.00-21.30 i Marmor- og Spillesalen i Korsør Kulturhus.
Se program for Byens Møde 23. oktober
Den 24. oktober blev der afholdt en opsamling med Byrådet, som også var inviteret til at deltage den 23. oktober. Her var der sammen med fageksperterne fra dagen før en miniworkshop for kommunens politikere. Denne del var lukket.
I sommeren 2024 blev der afholdt interviews med en række udvalgte interessenter fra Korsør. Interessenterne var nøje udvalgt for at sikre en bred repræsentation af forskellige interesseområder, aldersgrupper og køn. Forvaltningen samarbejdede i denne proces tæt med deres Kultur- og Fritidsafdeling, som havde indgående kendskab til de fleste af de udvalgte personer. Desuden blev der taget udgangspunkt i medlemmer fra Korsør Bymidtegruppe.
Der var fokus på at sammensætte dynamiske interviewgrupper for at fremme engagerende og meningsfulde diskussioner. Interviewene dannede grundlag for en værdi- og potentialeanalyse, og efterfølgende blev der nedsat en følgegruppe bestående af udvalgte interessenter. Interviewene blev afholdt af to repræsentanter fra Grandville, og samtidig deltog en repræsentant fra forvaltningen.
Interviewgrupperne består af følgende
Forvaltningen:
- Christian Schou Rasmussen, keder for Vej og Mobilitet
- Signe Ethelberg, udviklingskonsulent i Staben for Erhverv, Ejendomme og Teknik
- Malene Rask, chef for Kultur, Fritid og Borgerservice
Udviklergruppe:
- Jacob A. G. Stryhn, formand for Korsør Erhvervsforening
- Steen Grosen, indehaver af home Korsør
- Michael Thomsen, direktør for Skel
- Morten Folsø Nielsen, direktør for BoligKorsør
Særskilt interview med:
- Mikkel Thorvald Madsen, projektchef hos MT Højgaard
- Lars Bramsen, projektudvikler hos PensionDanmark
Vandaktør-gruppe
- Thomas Birkholm, formand for Korsør Cable Park
- Lasse Russotti, formand for Korsør Aqtive Days
- Katrine Damgaard Larsen, skoleleder af FGU
- John Michael Nielsen, chef for Flådestation Korsør
Særskilt interview:
- Morten Runberg, leder af Flådestation Korsør
Fritid, børn og unge-gruppe:
- Nina Ottesen, formand for Korsør Lokalråd
- Lotte Grønhøj Andersen, formand for Baggesenskolens Skolebestyrelse
- Mathias Hjort Andersen, pædagog hos Korsør Junior og Ungdomsklub
- Kirsten Stick, medarbejder hos Korsør IF
Kultur-gruppe:
- Henrik Broch-Lips, leder af Kunsthal Kongegaarden
- Jane Kjølbye, formand for Bevaringsforeningen for Korsør og Omegn
- Kirsten Slot Larsen, leder af Korsør Kulturhus
- Nina Ottesen, formand for Korsør Lokalråd
Byrådet tog på studietur til Middelfart og Aabenraa. Middelfart og Aabenraa er to byer, der har haft lignende problemstillinger som Korsør. Der blev derfor undersøgt, hvordan disse byer har kunnet vende udviklingen og i dag er velfungerende købstæder. Undervejs på turen blev der holdt oplæg fra borgmestre, byplanlæggere og andre fagpersoner. Studieturen skulle give byrådet inspiration til, hvordan man med velfungerende byudvikling kan imødekomme nogle af de udfordringer, der i dag er i Korsør.
Der blev afholdt et temamøde for byrådet omkring Udviklingsplan Korsør. Der blev holdt oplæg af Grandville, som er konsulenter på projektet, samt af Bjarne Jensen fra DAC, der arrangerede en studietur for byrådet.
Økonomiudvalget godkendte den foreløbige tid- og procesplan for Udviklingsplan Korsør. De godkendte samtidig projektets økonomi, der blev finansieret af Økonomiudvalgets pulje til formålet.

Overordnet tids- og procesplan
