Nordskoven - ny bynær skov i Slagelse
Nordskoven: Sammen skaber vi skovenSlagelse Kommune
Kort over Nordskoven
Nordskoven er en ung skov på vej. Den består af mindre jordstykker, der bliver købt stykke for stykke og tilplantet med skov. Hver skovdel får sit eget kaldenavn og indretning, som skovens brugerråd er med til at bestemme.
Nordskoven er vindernavnet efter en officiel konkurrence.
Kaldenavne - men tilsammen Nordskoven
Selvom det hedder Børneskoven, Rosenkildeskoven osv., er de alle en del af Nordskoven, der langsomt samles til en mosaik. På de tidligere marker er der plantet træer, dræn i områderne er blevet gravet fri, og lavninger er blevet lavet til vådområder for at få naturen tilbage nær byen i én stor ny skov - Nordskoven.
Indretning
Der er etableret et samlingssted med bålplads, stier, en kælkebakke, et insekthotel, en grejbank og meget mere.
Læs om indretningen af de enkelte skovdele
Plant et træ startede et samarbejde
De fine nye træer blev plantet i skovrejsningen Nordskoven lige nord for Slagelse. Anledning var, at der på TV2 i september 2019 blev samlet ind til nye træer i showet ”Danmark Planter Træer”. Den nye folkeskov Nordskoven vil i de kommende år blive brugt af TV2 Vejret, der vil dække skovens udvikling og fortælle om vejr og klima.
TV 2 Vejret og Nordskoven
Indhold blokeret
Dette element kan ikke vises, da du ikke har givet accept til følgende typer af cookies:
- Marketing
- Funktionelle
- Statistiske
Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.
I september 2019 var friske borgere - store som små - med til at plante de første 2.000 af i alt 60.000 træer i vores nye folkeskov i samarbejde med Growing Trees Network Foundation, Naturstyrelsen Storstrøm og TV 2 Vejret. Pengene til de mange træer kom fra Danmark Planter Træer-indsamlingen, og de består af en lang række forskellig træsorter – blandt andet eg, bøg og fyr.
I de kommende år kan du med jævne mellemrum følge med i skovens udvikling på TV 2 Vejret.
Hvad kan du opleve i de forskellige delområder af Nordskoven?
Stenageren - delområde 1
Her er der plads til en god vandretur eller løbetur i naturen omgivet af de unge træer og fire mindre søer og vandhuller. Stenageren blev plantet i 2015 og er Nordskovens største skovdel med sine 21 hektar.
En platform tæt på livet i vandet
Den sydligste sø i skoven er blevet forsynet med en platform, så du kan komme helt tæt på livet i vandet. Der er bord og bænke på platformen, hvor du kan tage dig et hvil.
I Nordskovens grejbank kan kommunens institutioner låne vandkikkerter og andet udstyr til at lære mere om de insekter, der findes ved søen.
Hundeskov
Stenageren er også hjemsted for Nordskovens hundeskov, som er et indhegnet græsareal i skovens sydligste del. Her kan du lade hunden løbe frit og boltre sig over grøfter, og hundeskoven er allerede blevet et populært samlingssted for hundeejere i byen.
Indretning
Når vinteren sætter ind, er der i Stenageren også en kælkebakke, som er anlagt lige ved siden af hundeskoven på et stort, åbent areal, hvor der er plads til boldspil og andre aktiviteter. Der er parkeringsplads i Stenageren.
Delområde 2 Børneskoven
Skoven er udformet efter børnenes behov, så her er plads til udforskning af naturens små væsner. Der er også plads til at sidde og nyde sin madpakke. Børneskoven i Nordskoven blev etableret i 2015, og strækker sig over et areal på 3,8 hektar.
Skoven har et insekthotel
Børneskoven byder nemlig på verdens måske største insekthotel, Yggdrasil, der samtidig er en god legeplads med sine solide træstammer. Der er boret huller i træstammernes ender, og børn fra kommunens institutioner har været med til at indrette hullerne til værelser, insekterne kan bo i. Læs om insekthotellet her på siden.
Gå på opdagelse i insekthotellet
Insekthotellet er nu og i takt med at træstammerne bliver nedbrudt det perfekte sted at gå på opdagelse i insekternes verden. I grejbanken kan institutioner låne grej til at kigge på og lære mere om insekterne. Se mere længere nede på siden.
Indretning
I skoven findes også et samlingssted, som er opbygget som et amfiteater med en bålplads i midten. Her kan du slå dig ned og nyde roen og en bid mad. Børneskoven inviterer til leg på de broer, der er lagt ud over skovens vandløb.
Lyshøjen - delområde 3
Fra toppen af bakken er der udsigt over Slagelses bynære landområder, marker og gårde så langt øjet rækker. Når Nordskoven vokser op, vil man også have en flot udsigt over skoven ind mod Slagelse herfra. Lyshøjen i Nordskoven blev anlagt i 2015 og består af skovbryn, engarealer og en sø fordelt på 8,5 hektar.
Der er parkeringsplads ved Lyshøjen.
Rosenkildeskoven - delområde 4
En sanseskov, der er let tilgængelig for personer med handicap. Skoven er skabt i samarbejde med Autismecenter Vest, Specialcenter Slagelse, brugerrådet i Nordskoven og Naturstyrelsen.
I 2017 blev Rosenkildeskoven i Nordskoven indviet. Skoven strækker sig over 4,2 hektar og ligger umiddelbart op til Rosenkildeparken. Det er en sanseskov, der er let tilgængelig for personer med handicap.
Forskellige sanseindtryk
Skoven er tilplantet med klynger af forskellige træer, der med tiden kommer til at give forskellige sanseindtryk, når man bevæger sig rundt ad stierne. Der er raslende lyde fra bævreasp, lysende hvide stammer på birketræer og småbladet lind, der giver et dejligt lysspil. Der er også frugttræer og -buske, der kommer til at give forskellige smagsoplevelser.
Alle kan komme rundt
Man bevæger sig rundt ad brede stier, der er jævnt og faststampet grus. Stierne er lette at køre på med både rollator og kørestol. Rundt langs stierne er der opstillet borde- og bænkesæt, hvor man enten kan sætte sig på bænke eller køre helt hen til bordet med kørestol.
Nordskovens grejbank
Skoven er også hjemsted for en grejbank, der står i den vestligste del af skoven. Grejbankens udstyr til læring og leg kan lånes gratis af alle kommunens institutioner. Læs mere her på siden.
Indretning
I den vestlige del af skoven findes også en bålplads og skurvogn, som er opholdssted og base for en række borgere, der har deres arbejdsdag i skoven sammen med Jobcentret.
Lille Valby Eng - delområde 5
Lille Valby Eng er et område ved Gudum Å og en del af Nordskoven. Her bliver noget for øjet og øret, når naturværdien langsomt øges, og engfugle som fx viben vender tilbage og måske på sigt også de mere sjældne sommerfugle. Så hav bare kikkert og kamera parat.
Det er omkring 1,8 hektar, men det er planen at området løbende skal udvides ved opkøb eller lodsejeraftaler af flere engområder og bindes sammen med resten af Nordskoven.
Naturgenopretning
Området indgår i et projekt om naturgenopretning, som skal få den ferske eng og overdrevet tilbage, så naturværdien øges.
Naturstyrelsen samarbejder med Den Økologiske Landbrugsskole Jernbjerggaard om naturplejen i området, hvor geder afgræsser engområdet. Gederne blev sat ud i juni 2021 og det er Jernbjerggaard, der er ansvarlig for tilsynet med gederne.
Flere viber og måske sjældne sommerfugle
Genskabelsen af de ferske enge vil særligt gavne engfugle som viben, som er trængt både nationalt og internationalt. Vi håber desuden, at kombinationen af at plante skov og genoprette græsningsenge medvirker til, at sjældne og trængte sommerfuglearter som dukatsommerfugl, kejserkåbe og skovblåfugl igen bliver mere almindelige i kommunen.
Stier og andre rekreative faciliteter
Der findes allerede en sti, der går over Gudum Å og videre over mod Årslev. Derudover arbejdes der på at etablere yderligere en sti og adgangsbro over Gudum Å. Det er planen på sigt, at disse stier forbindes med andre stier i Nordskoven, så området bliver bundet sammen og der skabes adgang fra de omkringliggende landsbyer, ikke mindst nord for Gudum Å, til Slagelse.
Nordskovens grejbank
Indhold blokeret
Dette element kan ikke vises, da du ikke har givet accept til følgende typer af cookies:
- Marketing
- Funktionelle
- Statistiske
Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.
I efteråret 2017 blev Nordskovens grejbank indviet. Grejbanken er stedet, hvor kommunens skoler, børnehaver og institutioner kan låne udstyr til at fylde Nordskoven med leg og læring. Grejbanken ligger i delområde 4 Rosenkildeskoven.
Grejbanken er stedet, hvor kommunens skoler, børnehaver og institutioner kan låne udstyr til at fylde Nordskoven med leg og læring. Banken er lavet for at gøre det muligt at flytte kommunens skolebørns undervisning i bl.a. matematik, biologi og samfundsfag ud af klasselokalet og helt ud i skoven.
Her finder du Grejbanken
Containeren med Grejbanken står i den vestligste del af Rosenkildeskoven. Kig efter den røde prik på kortet på skiltet ude i området.
Hvad er der i Grejbanken?
Grejbanken er fyldt med vandkikkerter, legeredskaber, båludstyr, net og en masse andet udstyr i 6 forskellige temakasser med forskellige tilhørende aktiviteter.
De 6 temakasser
- Bål og bålmad
- Landmåler for en dag - målestoksforhold
- Krible-krable, planter og træer i skov ved Insekthotellet i Børneskoven
- Krible-krable i vand ved Platformen i Stenageren
- Gamle lege
- Diverse
Undervisningsmateriale
Til grejet er der udviklet en række undervisningsmaterialer helt specielt til Nordskoven. Hent dem gratis herunder.
Nordskovens grejbank blev indviet i efteråret 2017.
Flyt undervisningen i fx matematik og samfundsfag ud af klasselokalet og helt ud i skoven. Til grejbanken er der lavet undervisningsmateriale til forskellige alderstrin. Materialet giver mulighed for at give børn, unge, voksne og ældre en ny måde at komme ud i naturen på.
Der er forløb fra de mindste klasser til udskolingen. Materialet kan også bruge til udeskoleforløb andre steder i naturen.
Undervisningsmaterialerne kan frit downloades af alle - også private.
Undervisningsmaterialet
Læs gerne Intro til Skolen i Nordskoven, inden du går i gang med at planlægge turen til skoven.
Indskoling 0. - 3. klassetrin
Mellemtrin (3.) 4. - 6. klassetrin
Udskoling 7. - 9. klassetrin
Alle klassetrin
Oplev historien på gåturen fra Slagelse station til Nordskoven.
Grejet hentes og afleveres i grejbanken.
Book mindst 2 dage før
Mindst 2 dage før I skal ud i skoven, skal grejet bookes i kommunens fælles Outlook-kalender ”Grejbanken i Nordskoven”.
For at booke skal du bruger en Slagelse Kommune e-mailadresse; enten din eller din institutions.
- I kalenderen booker du et ”møde”, hvor du skriver, hvilken temakasse, I skal bruge
- Du sætter ”mødet” til det tidsrum, hvor I skal bruge grejet.
Grejbankens åbningstider
Mandag - torsdag kl. 8 - 14.30
Fredag kl. 8 - 12
Sådan booker du grej
Udførlig trin-for-trin guide til, hvordan du booker
Udførlig trin-for-trin guide til, hvordan du booker via Owa Slagelse.
Er der problemer med at få fat i grejet, eller bliver I færdige med det før tid, så kontakt Max på tlf. 40 95 27 81.
Svarer nummeret ikke, så prøv at ringe til Slagelse Kommunes Teknik, Plan og Erhverv på tlf. 58 57 33 76.
Grejbanken er et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Slagelse Naturskole, Jobcenteret og Slagelse Kommunes Teknik, Plan og Erhverv.
Indholdet af grejbanken er tilrettelagt ud fra ønsker fra: Slagelse Dagpleje Nord, Slagelse Naturskole, Skovbørnehuset, Rosenkilde Skole/Fritidstilbud, Beboerhuset Oasen FOB, Ungehuset og Klostermarken Skole.
Insekthotellet
Nordskovens insekthotel Yggdrasil er måske verdens største insekthotel, er samtidig en god legeplads med sine solide træstammer. Der er boret huller i træstammernes ender, og børn fra kommunens institutioner har været med til at indrette hullerne til værelser, insekterne kan bo i.
Insekthotellet er indviet i maj 2016.
Insekthotellet er indrettet af en masse børn
Børn fra Skovbørnehuset og 4. klasser fra Nymarkskolen var med til at bygge insekthotellet, hvor bier, biller, bænkebidere, og andre smådyr kan bo, mens den nye skov, Nordskoven, vokser op.
Verdens største insekthotel, plakat
Insekthotellet ligger i delområde 2: Børneskoven.
Gå på opdagelse i insekthotellet
Insekthotellet er nu og i takt med at træstammerne bliver nedbrudt det perfekte sted at gå på opdagelse i insekternes verden. I grejbanken kan institutioner låne grej til at kigge på og lære mere om insekterne.
100 børn bygger måske verdens største insekthotel i Slagelse
Indhold blokeret
Dette element kan ikke vises, da du ikke har givet accept til følgende typer af cookies:
- Marketing
- Funktionelle
- Statistiske
Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.
Børn fra Skovbørnehuset og 4. klasser fra Nymarkskolen byggede i maj 2016 et insekthotel, hvor bier, biller, bænkebidere, og andre smådyr kan bo, mens den nye skov Nordskoven vokser op.
Brugerrådet
Skoven er til for dig som borger. Derfor arbejder et brugerråd tæt sammen med Naturstyrelsen og os. Naturstyrelsen har lavet en vision og tegner desuden de overordnede linjer for området. Formålet er at skabe en spændende og attraktiv offentlig skov som borger, skoler, foreninger m.fl. kan få glæde af.
Visionen er: Sammen skaber vi skoven.
Bag om det 30-årige projekt Nordskoven
Naturstyrelsen og vi har i fællesskab udvalgt et godt 300 hektar stort landbrugsområde lige nord for Slagelse som fremtidigt skovområde. Markerne ved Slagstrup er valgt, fordi de er tæt på byen. Den nye skov skal være let at komme til, så flest muligt kan få glæde af den.
Første etape af skoven blev indviet i juni 2015, og projektet løber over 30 år. Skoven er et samarbejde mellem Naturstyrelsen - der ejer skoven - og os.
Skoven bliver til stykke for stykke
Da jorden opkøbes frivilligt, kan skovområdet udvikle sig geografisk i forskellige retninger. Skovarealet vil løbende blive udvidet, efterhånden som mere jord bliver opkøbt.
Landbrugsstyrelsen har udvalgt Nordskoven til at være med i en såkaldt multifunktionel jordfordeling. Princippet er, at forvandle landbrugsjord til skov- og natur gennem frivillige aftaler. Nordskoven kan på den måde potentielt blive meget større, meget hurtigere end oprindelig planlagt. Det sker i dialog og under hensyn til landbruget.
Oversigtskort
Nordskoven 2023 - jordfordeling MUFJO
Kerneområde - jordfordeling MUFJO
Hvornår begyndte jordfordelingen?
Multifunktionel jordfordeling blev en realitet i foråret 2021. Det skete efter at lodsejerne i området havde sagt ja til at indgå i en proces, hvor det forsøges at opnå frivillige aftaler om jordfordeling i projektområdet Nordskoven.
Hvordan foregår en jordfordeling?
Der er ansat en medarbejder, der taler med områdets lodsejere. Målet er, at lave en større omfordeling af jorden. Landmænd sælger jord til Nordskoven mod til gengæld at få mulighed for at købe jord andre steder.
Hvorfor Nordskoven?
Landbrugsstyrelsen har bl.a. givet Nordskoven samtykke til at gå i gang med multifunktionel jordfordeling, fordi Nordskovsprojektet indeholder flere delprojekter. De er på samme tid til gavn for friluftsliv, klima og beskyttelsen af drikkevandet.
Det samlede areal, der indgår i projektet er nu (marts 2023) oppe på omkring 164 hektar.
Landbrugsstyrelsen - Nordskoven - et multifunktionelt jordfordelingsprojekt
Projektområdet ligger i den nordlige del af Slagelse. Det strækker sig gennem et landbrugsområde til Slagstrup og afgrænses i vest af Kalundborgvej og i øst af Nykøbing Landevej.
Området er i alt på 400 hektar landbrugsjord, og i løbet af de kommende 30 år forventes ca. 300 hektar heraf at være omdannet til skov- og naturområde.
Skovarealet vil løbende blive udvidet, efterhånden som mere jord bliver opkøbt.
I samarbejdsaftalen mellem Naturstyrelsen og os er der åbnet mulighed for, at projektområdet på sigt kan udvides mod nord med yderligere 300 hektar.
Se på det digitale kort øverst på siden, hvor stort skoven er i dag.
Sådan opkøbes jorden
Jorden opkøbes ad frivillig vej, så skovområdet kan udvikle sig geografisk i forskellige retninger. Skoven bliver primært en løvskov med danske træarter - især eg og bøg.
I alle områder er der dog tillige andre forskellige træ- og buskarter for at skabe variation for dyre- og plantelivet for skovens gæster.
Skovbryn
Rundt om skovområderne og de lysåbne zoner vil der blive plantet skovbryn for at skabe læ i skoven og sikre en glidende overgang mellem skoven og de omkringliggende marker. Endelig er skovbryn også et vigtigt levested for mange dyr og fugle.
I samarbejdsaftalen mellem Naturstyrelsen og os er det aftalt, at projektet arbejder med 3 zoner. Disse zoner har betydning for, hvordan området kommer til at se ud og kan bruges.
De 3 zoner
En skovzone - ca. halvdelen af projektområdet. Her vil der overvejende være træer.
En vådzone - ca. en fjerdedel af projektområdet. Det betyder, at dræning ophører – hvis det ikke generer naboerne. På den måde vil en række moser og vådområder naturligt blive gendannet.
En lysåben tør zone - ca. en fjerdedel af projektområdet. Af hensyn til variationen i landskabet etableres der åbne arealer i og omkring skoven, hvor det passer naturligt ind i landskabet og med udgangspunkt i de forskellige restriktioner, der er i området.
Sammen skaber vi skoven er en vision for skov- og naturområdet.
Naturstyrelsen, det nedsatte brugerråd og vi har sammen formuleret en vision for det nye skov- og naturområde. En vision der skal danne rammerne for arbejdet med udvikling af skoven omkring Slagstrup nord for Slagelse.
Sammen refererer til, at projektet i høj grad skal kendetegnes af borgerinddragelse og samskabelse. Naboer, interesseorganisationer, institutioner og en bred vifte af skovens brugergrupper vil være en naturlig og aktiv del af projektet.
Skaber refererer til, at du som borger skal kunne involvere dig og få glæde af projektet allerede fra dets start. Alle interesserede kan her og nu være med til at præge udformningen af skoven og dens faciliteter.
Der lægges op til en (med)skabende proces ved at anlægge skoven i etaper, definere delprojekter, indgå partnerskaber og i det hele taget tilrettelægge skovrejsningen dynamisk.
Skoven refererer naturligvis til ambitionerne for det område, der med tiden skal blive byens grønne oase. En skov, der kommer til at veksle mellem vådområder, sletter og hjemmehørende træer og buske.
En skov hvor der også er tænkt hensyn til grundvand, binding af CO2, biodiversitet, klimatilpasning og produktion af træ. Og en skov, der inkluderer faciliteter og muligheder for aktivitet til støtte for sundhedsfremme, undervisning, rekreation, naturoplevelse og friluftsliv i kommunen.
Naturstyrelsen opkøber arealer i området efterhånden, som de bliver til salg. Opkøbene sker frivilligt og til markedspris i det tempo, som økonomi og tilgængelig jord tillader. Det betyder, at det er svært at forudsige, hvordan skovprojektet præcist vil udvikle sig de kommende år.
Mindre etaper
Projektet vil derfor blive til via en række mindre etaper i løbet af de kommende tre årtier. Hver deletape vil tilføre projektet nye værdier. Allerede fra det allerførste træ er blevet plantet, vil besøgende derfor opleve, at der sker noget i projektet, og de kan følge med i udviklingen.
Etaperne hænger ikke sammen
Områderne er endnu ikke sammenhængende og vil få forskellige funktioner, der tilsammen vil kunne fungere som et attraktivt tilbud til flest mulige mennesker. Efterhånden som flere arealer bliver opkøbt, vil området udvikle sig. Nye områder betyder nye muligheder for aktiviteter og nye naturoplevelser.
Bevoksningsplan
Naturstyrelsen indledte skovrejsningen med at lave en bevoksningsplan for de første 30 hektar opkøbt jord i området. Planen tog udgangspunkt i den opdeling af området i skovzoner, vådzoner og lysåbne zoner, der er en del af samarbejdsaftalen mellem Naturstyrelsen og os.
I planen er der taget hensyn til de forskellige restriktioner, der er i området – bl.a. vejtracé, åbeskyttelseslinjer, fortidsminder og § 3 natur.
Frilægning af dræn
Frilægning af dræn har allerede ændret udseendet af området, hvor man nu kan se vand samle sig i åbne grøfter og nye eller udvidede søer. Arealerne vil ikke blive gødet eller sprøjtet.
Skoven plantes med forkultur
For at give skoven en god start, er bevoksningerne blive plantet med en forkultur. Det betyder, at rødel eller lærk plantes samtidig med de øvrige træer. Rødel og lærk vokser hurtigt og skaber et skovmiljø, der gør det lettere for de øvrige træer at vokse op. Det vil også hurtigere skabe en skovfornemmelse i området.
Flere fugle, dyr og planter
Tiltagene for at øge mangfoldigheden og naturindholdet i skoven tager tid. Det tager tid at skabe et spændende skov- og naturområde med liv og mangfoldighed. Alligevel vil tiltagene inden længe begynde at føre flere fugle, dyr og planter med sig, så naturindholdet i det tidligere landbrugsområde bliver rigere.
I 2012 skrev Byrådet under på en samarbejdsaftale med Naturstyrelsen. Aftalen går ud på sammen at rejse en ny skov lige nord for Slagelse. Kommunen har forpligtet sig til at skyde en million kroner om året i projektet de næste 30 år. Naturstyrelsen er med til at finansiere køb af jord, og det er deres opgave at plante og passe det nye skov- og naturområde.
Skov- og naturområder har mange positive egenskaber. Træer og planter binder CO2 og kan mindske oversvømmelser som kraftig regn fører med sig. Samtidig gør let adgang til spændende naturområder det attraktivt at bevæge sig og nyde naturen.
Kulturhistoriske kort og skemaer
Bilag 1 Interesseområder, diger og museumssager
Bilag 4 Museumssager på arealet
Oversigtskort med kulturhistorisk oplysninger
Se også
Nyheder og pressemeddelelser
2023
Jordfordeling har gjort Nordskoven mere sammenhængende 31.03.2023
2022
Borgermøde: Hør om Nordskoven og kom med dine input til den nye del af skoven 14.09.2022
Omfordeling af jord giver Nordskoven vokseværk 25.04.2022
2021
Slagelse er kommet et stort skridt nærmere mere skov og natur 22.12.2021
2020
Søger om støtte til frivillig omfordeling af jord til mere skov og natur 05.05.2020
Direkte link til denne side
www.slagelse.dk/Nordskoven