Fond støtter Porten til Omø, som skal styrke fællesskabet og tiltrække turister
Foto: Hanne Schultz
Velkomstcentret skal være med til at give øen en ny identitet, fungere som samlingssted og inspirere til nye oplevelser for både øboere, fritidshusejere og besøgende. Samtidig tager det særlig grad højde for fremtidens klimamæssige udfordringer i forhold til stigende vandstande. Projektet er resultatet af et stærkt lokalt engagement og visionerne om at skabe bedre rammer for formidling af Omøs unikke værdier og attraktioner.
Det nye velkomstcenter, Porten til Omø, skal erstatte den nuværende havnebygning og fungere som et samlingssted for både øboere og turister. Porten til Omø vil blandt andet rumme formidlingsrum, en grejbank, undervisningsfaciliteter, et kontor til havnefogeden og et handicaptoilet. Desuden etableres første sal med udstillinger om øens geografi, natur og historie samt et mødested for Omøs unge, der savner et sted de kan mødes. Nordea-fonden har støttet projektet med 4.3 mio. kr., og Slagelse Kommune har afsat 4,3 mio.kr i budgettet til det nye velkomstcenter.
- Med Porten til Omø ser vi frem til at få skabt en bygning, der både rummer fortidens historie og fremtidens muligheder. Den vil være med til at styrke fællesskabet på øen og give besøgende en endnu bedre oplevelse, som forhåbentlig også vil inspirere dem til at vende tilbage. Det er en fantastisk nyhed for Omø og hele Slagelse Kommune, at vi nu med støtte fra Nordea-fonden kan realisere Porten til Omø, siger borgmester Knud Vincents. (V)
Naturaktiviteter, grejbank og formidling
For at sikre liv og aktivitet i det nye samlingssted vil der som del af projektet blive indgået aftaler med naturformidlere, der skal udvikle koncepter for undervisning og naturaktiviteter med fokus på Omøs fugleliv, insekter og spiselige planter. I projektets første fase er der også indtænkt fem naturformidlingsarrangementer, ligesom der skal udvikles forsøgsrygsække til undervisningsforløb for skoler og efterskoler.
En ny grejbank vil blive en anden vigtig brik i projektet, hvor både øboere og besøgende vil få adgang til materialer som fiskenet, redningsveste og undervandskikkerter. Den lokale forening Historiens Hus vil planlægge udstillinger om øens historie, mens andre lokale aktører vil levere indhold til natur- og kulturoplevelser. Projektet Porten til Omø er udarbejdet i tæt samarbejde med lokalsamfundet.
- Vi har længe drømt om at skabe rammerne for et levende mødested, der både samler øboerne og inspirerer vores gæster. Porten til Omø bliver et sted, hvor vi kan dele vores natur, historie og fællesskab med omverdenen. Det er en stor dag for os, der bor her, og for alle, der nyder at komme og være en del af Omø, siger formand for Omø Beboer- og Grundejerforening Dorthe Winther.
Fokus på bæredygtighed og klimasikring
Porten til Omø bygges med fokus på bæredygtighed, hvor genanvendelige materialer og klimasikring er en del af designet. Velkomstcentret placeres uden for øens digeanlæg og bliver højvandssikret for at imødekomme fremtidens udfordringer med stigende vandstande.
Flere oplysninger
- Borgmester Knud Vincents
Tlf. 20 45 97 98,
Mail: vincents@slagelse.dk - Formand for Omø Beboer- og Grundejerforening Dorthe Winther
Tlf. 61 70 52 49
Mail dorthe@porskaerwinther.dk