Spring til...

Kommune til kamp mod spritkørsel

I de næste uger vil man langs vejene se skilte med spørgsmålet: “Klar til et pust?”. Spørgsmålet skal forebygge spritkørsel, og det er Slagelse Kommune og Rådet for Sikker Trafik, der står bag.

Sommeren er fyldt med mange sociale arrangementer, hvor vi mødes til hygge, fest og musik - ofte kombineret med alkohol. Desværre er sommerhalvåret også den tid på året, hvor der sker flest spritulykker på vejene, viser tal fra Vejdirektoratet. I juni og juli vil man derfor møde skilte i vejsiderne i Slagelse Kommune med budskabet “Klar til et pust?”. Det er en del af en landsdækkende spritkampagne fra Rådet for Sikker Trafik og kommunerne.

Skiltene skal få flere til at tænke over, hvor meget de har drukket, når de kører bil, samt lade bilen stå, hvis de har drukket mere alkohol end tilladt og skal hjem fra fx en middag, strandtur, fest, festival, by- eller havnefest.

- Sammen med sommeren, så kommer der også rigtig mange events og arrangementer som f.eks. festugen og kulturnatten. Det er med til at gøre vores kommune til et godt sted at bo, men vi skal undgå spritkørsel. Derfor vil vi gerne sætte fokus på spritkørsel. Hvis man gerne vil nyde en øl eller to, så er det en god ide at planlægge, hvordan man kommer hjem, før man tager afsted, så man helt undgår at komme til at køre spritkørsel, siger formand for kommunens Trafiksikkerhedsforum Nicki Ottevig (V).

Skilte skaber omtanke hos bilisterne
Når man spørger bilister, der drikker alkohol, så svarer syv ud af ti, at kampagneskiltene får dem til at tænke mere over, hvor meget de selv drikker, når de skal køre bil. Samtidig bliver de motiveret til at lade bilen stå, hvis de har drukket mere end tilladt. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Og det er der brug for – især om sommeren. Alene i juni og juli sidste år sigtede politiet 1.166 personer for spritkørsel i et motoriseret køretøj, viser tal fra Rigspolitiet.

- De fleste tager afstand fra spritkørsel, men der er stadig for mange, der tager chancen. Hvis man er i tvivl om sin promille, så lad for en sikkerheds skyld bilen stå. Det er både risikabelt og kan koste kørekortet, hvis man tager chancen, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta:

Omkring hver 5. trafikdræbte mister livet i en spritulykke, viser tal fra Vejdirektoratet. 

Gode råd: Sådan forebygger du spritkørsel:

  • Aftal på forhånd, hvem der skal køre hjem. Sig det gerne højt, når I kommer, så alle i selskabet ved det - og ikke serverer alkohol for ham/hende.
  • Når du er vært, kan du hjælpe dem, der skal køre ved at servere alkoholfri øl eller andre drikkevarer uden alkohol. Så er de stadig er med i hyggen, men bliver ikke påvirket af alkohol.
  • Alternativt så lad bilen stå derhjemme og tag bussen eller en taxi frem og tilbage.

Flere oplysninger

Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:

  • Nicki Ottevig, formand for Trafiksikkerhedsforum
    Tlf. 24 92 59 18
  • Morten Wehner, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik
    tlf. 23 31 51 25