Spring til...

Se de nominerede til årets bygningspræmiering

I år er tre bygninger nomineret til bygningspræmieringen. Vinderen bliver afsløret mandag den 2. oktober, og du kan komme med

Bygningspræmieringen er blevet uddelt siden 1988 og den gives til smukke nybyggerier og renoveringer. Prisen hylder arkitektur og er en anerkendelse til bygherre. Samtidig sætter prisen fokus på gode arkitektoniske løsninger, som kan inspirere og vise vejen til flere smukke bygninger og anlæg i vores byer og landområder.

I år er tre bygninger nomineret til prisen. Du kan læse mere om de nominerede nedenfor, og du kan se flere billeder i nomineringshæftet.

Hvilke bygninger, der bliver præmieret i år, bliver afsløret mandag den 2. oktober kl. 10 af borgmester Knud Vincents. Det foregår på Slagelse Bibliotek (Store Sal), og alle interesserede er velkomne til at deltage.

Møllegårdens Trætophytter - Nybyggeri

Møllebakkens trætophytter ligger på en naturgrund nær Fodsporet ved udkanten af landsbyen  Hyllested. Trætophytterne er placeret på 4 meter høje platforme i skovbrynet med udsigt til åben mark, drivende skyer, solopgang og nedgang og mørk stjernehimmel. Hytterne er udført som domer i træ med skylight. 

Parret bag projektet har foretaget et skifte fra at drive et mindre landbrug, til i dag at forpagte den omkringliggende jord ud. I stedet har de valgt at åbne deres hjem, selve landejendommen med tilhørende park og skov, for lokalområdet og gæster, med mulighed for diverse naturoplevelser og overnatningsmuligheder.

Projektet taler ind i en tid, hvor naturoplevelser efterspørges i stigende grad og Møllegården tilbyder dette i kombination med en række bekvemmeligheder, da ejendommen også rummer 4 luksussheltere, servicehus m. bad/toilet, udekøkken, udebad, bålhytte og åben bålplads. Dertil har parret planer om forsat at udvikle ejendommen ved bl.a. at indrette kursusfaciliteter og lignende i de lediggjorte landbrugsbygninger.

Bygherre: Ruth og Poul Bek-Pedersen
Arkitekt: Kári Thomsen
Adresse: Hyllestedvej 17B, Hyllested, 4261 Dalmose

Valdbygaard i Slagelse - Renovering

Valdbygaard er en af kommunes gamle herregårde, som har tilhørt godsejer Peter Bechs familie siden 1846. Hovedbygningen er opført i årene 1853-55, og udbygget med avlsgårdens harmoniske bygninger omkring 1900. Familien har i generationer værnet om gården, men det betyder ikke, at man ukritisk har bevaret alt. En del bygninger er revet ned og andre opført i takt med, at godset og landbrugsproduktionen har ændret og udviklet sig. 

Som nyeste led i udviklingen, har nuværende godsejer i sjette generation valgt at renovere det gamle orangeri. På sigt ønsker parret at invitere omverden ind, så de også kan få glæde af det nyistandsatte orangeri, som skal kunne udlånes som fest- og mødelokale.

Orangeriet ligger i den gamle frugthave med æble- og pæretræer, der er omgivet af en høj mur på tre sider, nær hovedhuset. Ved siden af frugthaven er en urtehave og en blomsterhave.

Projektet skaber samspil mellem gamle og nye materialer, så de hver især træder i karakter og samtidig skaber et harmonisk farvespil. Projektet er etableret med brug af godsets faste og lokale håndværkere.

Bygherre: Peter og Anne Bech

Slotsgade i Slagelse - Transformation

I en baggård til Slotsgade er en temmelig ydmyg garage, som har stået ledig i en årrække, blevet transformeret til 5 moderne lejligheder i New Yorker stil.

Da bygningen er sammenbygget med naboejendommen, var det helt centralt at arbejde med lyset, som trækkes ind i lejlighederne via ovenlysvinduer og en stue med dobbelt loftshøjde. Udformningen skaber nogle anderledes og markante rumoplevelser på de forholdsvis få men effektfulde kvadratmeter. I det hele taget har der været fokus på materialevalg og detaljer i hver enkelt lejlighed.

Lejlighederne har hver sin lille forhave og parkeringsplads, og det har været vigtigt at få facader og materialer til at passe ind i den eksisterende baggård. Projektet er et fint eksempel på, hvordan det er muligt at byfortætte uden at bygge mere, men blot ved at give eksisterende bebyggelsesstruktur nyt liv og formål.

Bygherre: Atlantia
Arkitekt: Anneks - Morten Sonnenborg