Spring til...

Sundhedsudvalget igangsætter nye initiativer for at nedbringe børn og unges nikotinforbrug

Udvalget har besluttet at igangsætte en forundersøgelse, der skal kortlægge børn og unges barrierer og motivation for at nedbringe nikotinforbrug.

I Danmark bruger ca. hver tredje af alle børn og unge mellem 15 og 29 år en form for nikotinprodukt enten hver dag eller lejlighedsvis. Andelen af børn og unge, som bruger røgfri nikotinprodukter, er steget voldsomt de seneste 5-10 år på landsplan. Det er et bekymrende højt tal, og derfor har Sundhedsudvalget netop besluttet at igangsætte en lokal forundersøgelse, der skal kortlægge børn og unges barrierer og motivation for at nedbringe deres nikotinforbrug.

Antallet af børn og unge mellem 15 og 29 år, som bruger en form for nikotinprodukt, er især bekymrende, når man ser på skadevirkningerne af nikotin på børn og unges helbred. Hjernen er først færdigudviklet ved 25-30-års alderen, og brugen af nikotin i ungdommen har negativ indflydelse på hjernens udvikling på flere områder.

Derfor har Sundhedsudvalget på sit seneste møde besluttet, at der skal gennemføres en forundersøgelse, som skal være med til at kortlægge børn og unges barrierer og motivation for at nedbringe deres nikotinforbrug. Forundersøgelsen skal danne grundlag for, at der kan etableres et lokalt nikotinstoptilbud til børn og unge.

Udvikle målrettede tilbud til de unge

- Vi ser med stor alvor på det stigende nikotinforbrug blandt børn og unge på landsplan. Det er afgørende, at vi får en dybere forståelse af, hvorfor de unge begynder at ryge eller bruge nikotinprodukter, og hvad der skal til for at støtte dem i at stoppe, så vi kan udvikle målrettede tilbud til dem. Det ser vi frem til, at forundersøgelsen gennem bl.a. dialogen med de unge vil give et klarere billede på udtrykker et enigt Sundhedsudvalget.

Forundersøgelsen vil fokusere på at identificere de faktorer, der påvirker de unges forbrug af nikotinprodukter. Der planlægges at blive indsamlet data gennem interviews og workshops med de unge samt dialoger med uddannelsesinstitutioner, sundhedsprofessionelle m.fl.

Tidlig indsats for børn og unge er en del af Sundhedspolitikken

- Målet med undersøgelsen er, at vi får skabt et solidt grundlag, så vi kan udvikle målrettede og effektive nikotinstoptilbud, der kan støtte børn og unge i at bryde nikotinafhængigheden. Tidlig indsats for børne og unge er en del af vores Sundhedspolitik, og her er udvikling og afprøvning af nikotin-stoptilbud til børn og unge også et af indsatserne, siger et enigt Sundhedsudvalget.

Resultaterne af forundersøgelsen forventes præsenteret for Sundhedsudvalget primo 2025. På baggrund af resultaterne vil udvalget udarbejde konkrete forslag til etablering af et lokalt nikotinstoptilbud for at imødekomme de specifikke udfordringer og behov, som de unge står overfor.

Tallene på landsplan beror på nationale data fra Vidensråd for Forebyggelse 2022.

Fakta om tobaks- og nikotinindsatsen i Slagelse Kommune

Tobaks- og nikotinindsatsen i Slagelse Kommune er bygget op omkring tre spor. Der arbejdes med:

- At fremme tobaks- og nikotinstop
- At fremme tobaks- og nikotinfri miljøer
- At forebygge tobaks- og nikotinstart blandt børn og unge

Der tilbydes gratis rygestop til borgere fra 16 år og opefter. Der har tidligere været tilbudt snusstopforløb på ungdomsuddannelserne. I Slagelse Kommune er der desuden røgfri skoletid på alle grundskoler og ungdomsuddannelser, som optager elever under 18 år. Det betyder, at eleverne ikke må bruge nogen form for tobaksholdige produkter i skoletiden – hverken på eller udenfor skolens område.

Flere oplysninger

  • Formand for Sundhedsudvalget Nikolaj Bjørk Christensen
    Tlf. 24 40 57 42
    Mail nikobjo@slagelse.dk


  • Næstformand for Sundhedsudvalget Troels Christensen
    Mail troec@slagelse.dk
    Tlf. 51 64 81 04


  • Medlem af Sundhedsudvalget Ali Yavuz
    Mail aliya@slagelse.dk
    Tlf. 20 29 58 66


  • Medlem af Sundhedsudvalget Christopher Trung
    Mail trung@slagelse.dk
    Tlf. 21 40 80 28


  • Medlem af Sundhedsudvalget Josh Bjørkman
    Mail josh@slagelse.dk
    Tlf. 23 80 97 80


  • Afdelingsleder i Sundhed og Ældre Heidi Hjort Kjelgaard
    Tlf. 24 83 23 63
    Mail hekje@slagelse.dk