Spildevand ved Agersø Sund
Miljøstyrelsen overtager miljøgodkendelsen af RGS Nordic
Nyhed 7. juni 2023: Miljøstyrelsen har i dag meddelt Slagelse Kommune, at Miljøstyrelsen overtager myndighedhedskompetencen i forhold til RGS Nordic.
Dagsordener og referater fra Klima- og Miljøudvalget
Du kan med linket nederst se udvalgets:
- Dagsordener og referater
- Mødekalender
- Medlemmer af Klima- og Miljøudvalget
Borgermøder om miljøregulering af RGS Nordic
Oplæg fra Slagelse Kommune
Slagelse Kommune fremlagde RGS Nordics nye miljøgodkendelse.
Afdelingsleder Jan Jørgensen, Miljøafdelingen indledte aftenenes møde med et oplæg, der indeholdt følgende punkter:
- En overordnet gennemgang af havmiljøets tilstand
- Hvad er en miljøgodkendelse?
- Hvad er BAT-krav til udledning?
- En ny miljøgodkendelse til RGS Nordic
- Hvad er en blandingszone?
Tilstede var desuden Klima- og Miljøudvalgsformand, Jørgen Grüner (SF) og centerchef for Miljø, Plan og Teknik Flemming Kortsen.
Journalist Helge Wedel, Sjællandske Medier var ordstyrer.
Oplæg fra Slagelse Kommune
Miljøplanlægger Martin Poulsen og miljømedarbejder Nikolaj Mikkelsen fra Miljøafdelingen indledte mødet med 2 oplæg.
-
Generelt om miljøregulering af virksomheder
-
Orientering om miljøforhold hos RGS Nordic A/S
Vurdering fra DHI af udledning af spildevand
Jesper Goodley Danniesøe og Dorte Rasmussen fra rådgivnings- og forskningsorganisationen DHI Danmark præsenterede firmaets vurdering RGS Nordics udledning af spildevand.
-
Vurdering af udledning fra RGS Nordic A/S
Myndighedskontroller
Se myndighedskontrollerne med spildevandet fra 2005 og frem.
Slagelse Kommunes tilsynsrapporter
Se Slagelse Kommunes tilsynsrapporter for RGS Nordic på Miljøstyrelsens hjemmeside
Relevante dokumenter opdelt i mapper
Miljøstyrelsens notat er udarbejdet på baggrund af medieomtale vedrørende importer af olieholdigt spildevand, samt udledningen af renset spildevand i dansk farvand.
Notatets første del indeholder en gennemgang af import af olieholdigt spildevand til RGS Nordic, mens anden del gennemgår kravene til udledning af renset spildevand fra RGS Nordic, herunder om blandingszoner.
Sirius Advokaters vurdering af, hvordan Slagelse Kommune skal forholde sig til fornyelsen af miljøgodkendelsen af RGS Nordic, efter at der er rejst tvivl om Miljøstyrelsens vejledning og dennes fortolkning af reglerne omkring blandingszoner.
- Notat om Slagelse Kommunes handlemuligheder for udstedelse af revurdering RGS Nordic's Miljøgodkendelse for industrispildevand
- Notat om Slagelse Kommunes muligheder for at udstede et standsningspåbud til RGS Nordic
- Notat om nævnspraksis.
- Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi - rapport: Fokus på spildevandsudledningerne fra virksomheden RGS Nordic A/S
Bemærk: Aarhus Universitet har 21. januar 2021 skriftligt orienteret Slagelse Kommune om, at universitet på baggrund af kritikken har valgt at lave en revision af rapporten. Den hidtidige version er derfor fjernet på vores og deres hjemmeside, indtil den reviderede udgave er klar.
- Svar fra RGS Nordic A/S - materiale fra RGS Nordic A/S som er sendt til Aarhus Universitet.
- Svar fra Slagelse Kommune - materiale fra Slagelse Kommune som er sendt til Aarhus Universitet.
Natura 2000-basisanalyse for Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø.
- Basisanalyser fra Naturstyrelsen 2016-2021 for Natura 2000-området ved Agersø og Omø
- Basisanalyser fra Naturstyrelsen 2022-2027 for Natura 2000-området ved Agersø og Omø.
Årsagssammenhæng mellem misdannelser i ålekvabbeunger og miljøfarlige stoffer blev analyseret på baggrund af den samlede viden fra projektet og andre tilgængelige data.
- Samlet analyse fra Naturstyrelsen af miljøfarlige stoffer og ålekvabbe
På Miljøstyrelsens hjemmeside finder du de nyeste data for den nationale overvågning for naturens og miljøets tilstand i Danmark.
NOVANA-rapporter om naturens tilstand på Miljøstyrelsens hjemmeside
For marineområder kan man bl.a. læse, at der i 2019 blev foretaget undersøgelser af blåmuslinger i Agersø Sund. Undersøgelserne viste, at muslingerne i Agersø Sund ikke var udsat for væsentlige miljøpåvirkninger af miljøfarlige stoffer.
-
Marineområder - Videnskabelig rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi - januar 2021
Tilstanden for fiskeriet vurderes generelt at være ikke god i Danmark. Dette afspejles også i det forhold, at garnfiskeriet er opgivet flere steder i de seneste 3 år på grund af de ringe forhold i de enkelte områder.
- Nøglefiskerapport 2017-2019 fra DTU Aqua
Bekymrede fiskeres klage er afvist af klagenævn: Miljø- og Fødevareklagenævnet har sagt god for, at materiale fra olieterminal ved Stignæs kan dumpes i havet mellem Lolland og Sydvestsjælland.
- SGS Analytics Denmarks analyserapport for tungmetaller 12.05.2023
Spørgsmål og svar
De mest forurenende virksomheder skal have en miljøgodkendelse. En miljøgodkendelse er et juridisk dokument, som giver en virksomhed ret til en aktivitet, som medfører forurening.
I miljøgodkendelsen stiller myndigheden, som udsteder miljøgodkendelsen, en rækker krav (vilkår), som virksomheden skal overholde.
En miljøtilladelse skal fornyes hvert 10. år, og RGS Nordics nuværende miljøgodkendelsen er senest blevet fornyet i 2008. Den gamle miljøgodkendelse giver tilladelse til at udlede væsentlig højere koncentrationer af miljøfarlige stoffer, end man ville tillade i dag, og af den grund er der også behov for at forny miljøgodkendelsen.
Grunden til, at fornyelsen først sker nu er, at RGS Nordic klagede til Miljø- og Fødevareklagenævnet over miljøgodkendelsen i 2008, og den klage var først afgjort i 2013.
Praksis var tidligere, at en miljøgodkendelse først var gældende fra det tidspunkt, hvor klager var afgjort, og derfor er behandlingen først startet i 2022.
En afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet har imidlertid betydet, at praksis nu er ændret, så miljøgodkendelser fremover skal fornyes 10 år, efter den seneste blev behandlet.
Indtil der er taget stilling til fornyelsen af RGS Nordics’ miljøgodkendelse, er det den gamle miljøgodkendelse fra 2008, som gælder. Den tillader væsentlig højere større koncentrationer af miljøfarlige stoffer i spildevandet end den fornyede miljøgodkendelse ventes at give tilladelse til.
Hvis Klima- og Miljøudvalget vedtager en ny miljøgodkendelsen, er der 4 ugers klagefrist, hvor såkaldt klageberettigede kan klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Klageberettigede er RGS Nordic samt enhver der har en individuel, væsentlig interesse i sagens udfald. Derudover er en række foreninger og organisationer også klageberettigede.
Afgørelsen kan også indbringes for domstolene inden for 6 måneder efter afgørelsen er meddelt.
I den fornyede miljøgodkendelse - som ikke er vedtaget - indgår en såkaldt blandingszone ud for Stigsnæs.
En blandingszone er et område omkring et udledningspunkt, hvor koncentrationen af et eller flere stoffer må overskride de fastsatte miljøkvalitetskrav (MKK).
Slagelse Kommune har fulgt Miljøstyrelsens vejledning, men i forbindelse med behandlingen af fornyelsen af miljøgodkendelsen er der rejst tvivl om Miljøstyrelsen vejleder korrekt omkring miljøgodkendelser.
Slagelse Kommune har bedt Sirius Advokater om at vurdere, hvordan vi skal forholde os til fornyelsen af miljøgodkendelse. Sirius Advokater vurderer, at bekendtgørelse nr. 1433 og Miljøstyrelsens vejledning, som Slagelse Kommune har udarbejdet miljøgodkendelsen på baggrund af, næppe er overensstemmelse med hverken EU-reglerne eller Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis på området.
Se Sirius Advokaternes notat om sagen
Læs mere om blandingszone i Miljøstyrelsens svar på kritik af blandingszoner og import af spildevand på
I den fornyede miljøgodkendelse ventes det, at der bliver stillet krav om, at en ekstern virksomhed - som er certificeret til at udføre spildevandskontrol - skal lave målingerne, som bruges til at kontrollere RGS Nordics udledning.
Hvis RGS Nordic overskrider vilkårene i miljøgodkendelsen, kan Slagelse Kommune indskærpe kravene. Hvis RGS Nordic ikke retter op på eventuelle overskridelser, kan Slagelse Kommune i sidste ende politianmelde RGS Nordic.
BAT regulerer det vand, der udledes fra en virksomhed, og skal sikre, at virksomheden renser spildevandet så rent som den bedst mulige teknologi giver mulighed for samtidig med, at der tages hensyn til økonomi og teknisk gennemførlighed.
I udkastet til miljøgodkendelse - som ikke er vedtaget - bliver der stillet krav om, at RGS Nordic følger BAT i forbindelse med rensningen af en lang række stoffer.
RGS Nordic har en miljøgodkendelse, som giver dem lov til den aktivitet, de har i dag. Når der er vedtaget en ny miljøgodkendelse, vil denne sætte rammerne for virksomhedens aktiviteter fremover.
I medierne har der imidlertid været rejst tvivl om:
- Dels lovligheden af den importtilladelse, som Miljøstyrelsen har givet til at importere norsk olievand
- Miljøstyrelsens vejledning, som Slagelse Kommune har fulgt.
I vejledningen er det reglerne for såkaldte blandingszoner, og hvordan de skal forstås, der er rejst tvivl om.
Det er Miljøstyrelsen som skal og har givet RGS Nordic tilladelse til at importere olievand fra Norge, da man har vurderet, at der var tale om nyttiggørelse. Derfor kan Slagelse Kommune ikke standse importen.
Slagelse Kommunes rolle er at sikre at der bliver udarbejdet en miljøgodkendelse inden for lovens rammer.
Ligesom størstedelen af de danske farvande betegnes Agersø Sund som ”ikke havende en god kemisk tilstand”. Det skyldes en lang række såkaldte presfaktorer.
Rapport fra DTU (Danmarks Tekniske Universitet)
DTU Aqua-rapport nr. 381-2021 viser, at cirka 10 % af årsagen til de danske farvandes dårlige tilstand skyldes udledning af miljøfarlige stoffer. Udover udledninger af miljøfarlige stoffer er det blandt andet udvaskning af næringsstoffer fra landbruget, klimaforandringer, invasive arter, fiskeri, mikroplastik mm., som er med til at give farvandene den dårlige tilstand.
Rapport fra WSP (rådgiverfirma)
I forbindelse med fornyelsen af miljøgodkendelsen har WSP lavet en undersøgelse af vand, sediment og bundfauna i Agersø Sund.
Undersøgelsen konkluderer, at hvis punktudledningen fra RGS Nordic var årsag til en øget belastning af miljøfarlige stoffer, som kunne lede til en påvirkning på bundfauna, burde det forventes, at koncentrationer af miljøfarlige stoffer, ville være højest tæt på udledningen og faldende med afstand væk fra udledningen.
Dette er ikke tilfældet, og der kan ikke ses nogen forskel på koncentrationer af miljøfarlige stoffer i vand eller sediment mellem stationer som kan tilskrives en punktkilde.
Slagelse Kommune har bedt Sirius Advokater om at vurdere om vi har juridisk grundlag for at udstede et såkaldt standsningspåbud til RGS Nordic.
Sirius Advokater vurderer, at der ikke foreligger noget ulovligt forhold, som giver grundlag for et standsningspåbud, da RGS Nordic ikke overtræder nogen generelle krav i Miljøbeskyttelsesloven eller i den gældende miljøgodkendelse samtidig med, at der ikke er udstedt påbud, som de ikke overholder.
Direkte link til denne side
www.slagelse.dk/AgersoeSund