Få hjælp og viden om røgfri skoletid
Røgfri skoletid betyder, at du ikke må ryge eller benytte andre former for tobak, såsom snus, e-cigaretter eller vandpibe i skoletiden, hverken på eller uden for skolens område. Røgfri skoletid omfatter både elever, medarbejdere og gæster, herunder også forældre.
Røgfri skoletid på grundskoler
Som elev på en Røgfri skole må du ikke bruge nogen form for tobaksholdige produkter i skoletiden – hverken på eller udenfor skolens område.
Vi har indført Røgfri skoletid, så du kan slippe helt for røg, når du er i skole.
Røgfri lejrskoler
Du er også omfattet af Røgfri skoletid, når du er på ekskursion, lejrskole eller skolerejser. På skoleture af flere dages varighed må du derfor på intet tidspunkt ryge eller bruge anden tobak, såsom snus, e-cigaretter eller vandpibe.
Alle er omfattet af Røgfri skoletid
Det er ikke kun dig, der har Røgfri skoletid. Alle medarbejdere og gæster på skolen er også helt eller delvist omfattet af Røgfri skoletid.
Vi forventer, at alle, som færdes på en røgfri skole, overholder reglerne for Røgfri skoletid på samme måde, som vi forventer, at skolens andre regler overholdes.
Konsekvenser, hvis du bryder reglerne
Hvis du bryder reglerne for Røgfri skoletid, er skolens medarbejdere og ledelse i sin fulde ret til at iværksætte foranstaltninger over for dig. Brud på reglerne har med andre ord konsekvenser for dig.
Forældre, gæster og besøgende er delvist omfattet af Røgfri skoletid. Det betyder, at du ikke må ryge eller benytte andre former for tobak, når du færdes på skolens område.
Vi opfordrer til, at du også undgår at ryge eller benytte andre former for tobak, så længe du færdes i nærheden af en røgfri skole og dens elever. Det gælder bl.a. på parkeringsplads, fortov eller cykelsti i nærheden af en røgfri skole. Det gælder også, når du deltager i skolerelaterede arrangementer, som afholdes uden for skolerne, fx ved forældremøder, julearrangementer eller lignende.
Tal med dit barn om rygning og tobak
Som forælder er du en vigtig rollemodel for dit barn. Dit barn spejler sig i din adfærd, og din holdning til rygning har stor betydning for, om dit barn begynder at ryge. Det er derfor vigtigt, at du som forælder støtter op om Røgfri skoletid og støtter dit barn i at være røgfri.
Dit barn forventer, at du blander dig i dets ryge- og tobaksvaner. Faktisk har dit barn større chance for at holde sig røgfri, hvis du som forældre taler med dit barn om rygning og følger med i dit barns og vennernes erfaringer med tobak. Unge, som forventer en negativ reaktion fra deres forældre, hvis de ryger, ryger sjældnere end andre unge.
Snak om tobak
Snak om tobak er en hjemmeside til dig, som gerne vil støtte dit barn til ikke at ryge. Hjemmesiden indeholder råd og redskaber til, hvordan du bedst snakker med dit barn om rygning, uanset hvad dine egne erfaringer med tobak er (om du selv er ryger, tidligere ryger eller aldrig har røget).
Som medarbejder må du ikke ryge i din arbejdstid. Det gælder dog ikke, hvis du arbejder hjemme og ved transport til og fra møder.
Det er en beskrivelse af retningslinjerne i korte træk, men ikke de juridisk gældende retningslinjer for Røgfri skoletid for medarbejdere. De gældende retningslinjer kan rekvireres i HR-afdelingen.
Røgfri skoletid omfatter alle medarbejdere, som færdes på skolerne, uanset om du er ansat på skolen eller ej. Dvs. både lærere, pædagoger, sundhedsplejersker, tandplejere, servicemedarbejdere, rengøringspersonale m.fl., som har deres gang på skolerne.
Er du medarbejder - og ikke ansat på skolen?
Du må ikke ryge eller benytte andre tobaksformer, når du færdes på skolernes område. Vi opfordrer til, at du heller ikke ryger eller benytter andre tobaksformer, så længe du færdes i nærheden af skolerne og eleverne. Det kan fx være ved vedligehold af fortove eller rabatter, som grænser op til skolerne.
Få materiale om røgfri skoletid
I indsatskataloget finder du forslag til indsatser og aktiviteter, som kan understøtte implementeringen af Røgfri skoletid. Indsatserne kan kombineres, som I ønsker det, afhængigt af skolens tid og ressourcer. Det er op til jer som skole, hvordan I vil arbejde med og understøtte Røgfri skoletid.
Se indsatskatalog for Røgfri skoletid
Hvis du har spørgsmål om indsatskataloget eller implementering af Røgfri Skoletid, er du velkommen til at skrive til Folkesundhed:
En skriftlig aftale mellem elev og forældre
Du som elev lover i tobaksaftalen ikke at ryge eller bruge anden form for tobak, og din forælder lover at støtte op om beslutningen ved at tale med dig om tobak.
Aftalen gælder for et skoleår og kan fornys hvert år.
Selvom du har prøvet at fx ryge tidligere, kan du godt indgå en tobaksfri aftale. Dine forældres egne tobaksvaner har ikke betydning for, om I sammen kan indgå aftalen.
I selve aftalen kan din forælder vælge, hvordan han eller hun vil beskytte dig mod tobak.
Sammen skriver I under på en tobaksfri aftale til jer selv, og på en kopi af aftalen, som opbevares på skolen.
Tobaksfri aftaler
I en tobaksfri aftale skriver du som elev og din forælder under på aftalen. Derudover indeholder dokumentet de samme informationer, som du kan læse her på siden.
Skolen kan gemme aftalen indtil skoleårets afslutning, men du som elev og forælder kan til enhver tid give skolen besked om, at aftalen skal slettes.
Aftalen bliver ikke delt med andre. Hvis skolen afholder en lodtrækning blandt elever med en røgfri aftale, skal du give samtykke til, at dit barn må deltage.
Sådan følger du som forælder op på aftalen
- Spørg jævnligt ind til dit barns oplevelser med rygning/tobak
- Tal åbent med dit barn om tobak - uden løftede pegefingre
- Tag en snak med dit barn, hvis du får mistanke om, at han eller hun har prøvet at ryge eller brugt anden form for tobak.
Det kan være svært at tage hul på snakken om tobak - især hvis du selv ryger. Du kan få hjælp til det på hjemmesiden:
Her kan du også læse, hvordan du kan hjælpe dit barn til at stoppe med at ryge, hvis det allerede er begyndt.
Røgfri studietid på ungdomsuddannelser
Røgfri skoletid for dig som tager en ungdomsuddannelse
Vi har Røgfri skoletid på alle ungdomsuddannelser, som har optag af børn under 18 år. Det betyder, at du ikke må ryge i skoletiden, uanset om du er på eller udenfor skolens område.
Det er op til hver enkelt uddannelsesinstitution at beslutte, om Røgfri studietid også skal omfatte lærere og medarbejdere.
Er du medarbejder ? Kontakt os vedr. Røgfri studietid på ungdomsuddannelser
Kontakt Folkesundhed hvis du ønsker inspiration og sparring til, hvordan I bedst muligt efterlever retningslinjerne for Røgfri studietid.
Materiale til undervisere og forældre
Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning og identitet. Forløbet består af tre moduler, som gennem diskussioner, øvelser og film sætter fokus på, hvorfor nogle unge begynder at ryge.
Med Cool Uden Røg kan man arbejde målrettet med emnet rygning i fx dansk, biologi eller samfundsfag.
Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale til folkeskolens 7.-9. klasser udviklet af Kræftens Bekæmpelse. Materialet er nemt at gå til og giver eleverne lyst til at lære om rygning og tobak.
Eleverne lærer blandt andet at forklare sociale mekanismer og samfunds- og helbredsmæssige forhold i relation til rygning. De træner kompetencer til at sige fra, reflektere og til at kunne argumentere for eller imod en sag.
Gå op i Røg henvender sig især til fagene dansk, samfundsfag, geografi, biologi, matematik samt sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.
Tobaksfri elevaftale
En tobaksfri aftale mellem elev og forældre er en hensigtserklæring fra eleven om ikke at ryge det kommende skoleår. Aftalen er gældende et skoleår af gangen og kan skrives i starten af året fra 7.-9. klasse.
Tobaksfri aftaler opfordrer eleverne til at tage et aktivt valg i forhold til rygning, holder dem fast i deres beslutning og sikrer dem støtte fra en voksen.
Tobaksfri klasseaftale
Underviserne i udskolingsklasserne kan lave Tobaksfri klasseaftaler sammen med eleverne. Aftalen gælder i et skoleår af gangen og kan skrives i starten af året fra 7.-9. klasse.
Tobaksfri klasseaftaler opfordrer eleverne til at tage en fælles beslutning om at fastholde tobaksfrihed i klassen. På den måde forpligter eleverne hinanden på, at de skal forblive tobaksfrie.
Viden om tobaksprodukter
Myter om Snus skriver følgende om voksne og rollemodellers betydning for unges brug af snus og tobak.
"Børn og unge kopierer i høj grad voksne, og særligt voksne rollemodeller. Vi ved, at voksne og rollemodellers italesættelse og nysgerrighed betyder noget. Også når det gælder tobak og tobakslignende produkter. Spørg ind til den unge, hvis du tænker, at der eksperimenteres med nikotinprodukter. Hvilke produkter er det? Hvem er det sammen med? Hvornår er det?
Tydeliggør din holdning. Undersøgelser viser, at det gør en forskel for de unges adfærd, når de voksne sætter grænser".
Vi har samlet tre hjemmesider, som alle kan gøre dig klogere på unge og brugen af snus og tobak.