Når I vil giftes
Sådan bliver I gift
Udfyld ægteskabserklæring
Når I vil giftes, skal I udfylde en ægteskabserklæring. Det gælder både for vielser i kirken og på rådhuset.
I udfylder en ægteskabserklæring fra den kommune, som I begge eller den ene af jer bor i.
Søg om ændring af navn
Hvis I ønsker hinandens mellem- eller efternavne, skal I også ansøge om navneændring.
Vidner
Normalt skal I selv have vidner med. Har I ikke mulighed for det, kan Slagelse Kommune stille vidner til rådighed, dog ikke lørdage og ved vielser uden for rådhusene.
Selvbetjening
Når I vil giftes
Nationale ægteskaber
Når I vil giftes, skal I søge om det. Det gør I ved at udfylde en ægteskabserklæring fra den kommune, som I begge eller den ene af jer bor i.
I skal bruge selvbetjeningen og søge digitalt. Hvis I ikke har mulighed for at betjene jer selv på nettet, kan I få hjælp i kommunens borgerservice. Husk at bestille tid.
I skal også sende ansøgningen til bopælskommunen, hvis I skal giftes i Folkekirken, et andet trossamfund eller en anden kommune. I så fald udsteder bopælskommunen en prøvelsesattest, der dokumenterer, at I opfylder betingelserne for at blive gift. Attesten er gyldig i 4 måneder, og I skal vise den til den, der skal foretage vielsen.
Internationale ægteskaber
I skal søge hos Familieretshuset, hvis en af jer
- ikke er dansk eller nordisk statsborger
- ikke har tidsubegrænset opholdstilladelse i Danmark, eller
- ikke har ret til tidsubegrænset ophold i Danmark efter EU-reglerne.
Når I også vil skifte navn
Hvis I ønsker navneændring i forbindelse med brylluppet, skal I bruge selvbetjeningsløsningen 'Navneændring på bryllupsdagen'.
I skal altså både udfylde ægteskabserklæringen og "Navneændring på bryllupsdagen".
Hvem kan gifte sig med hinanden?
De fleste, som vil giftes, opfylder betingelserne og kan let dokumentere det.
På siden 'Betingelser for ægteskab' kan I læse om ægteskabsbetingelserne, fx hvis en af jer tidligere har været gift.
I kan tage hinandens mellem- og efternavne. I skal søge om navneændringen ved at bruge selvbetjeningen "Ansøg om navneændring ved vielse".
I skal hver især udfylde en ansøgning, hvis I begge vil ændre navn
Ansøgningen om navneændring ved vielse skal sendes senest 15 dage før datoen for vielsen. I skal altså både udfylde den digitale selvbetjeningsløsning "Ansøg om navneændring ved vielse" og udfylde ægteskabserklæringen.
I kan godt ændre navn efter vielsen, men det er kun gratis senest 3 måneder efter vielsen.
I får automatisk tilsendt et nyt sundhedskort – tidligere kaldet sygesikringsbevis. Offentlige myndigheder, der trækker oplysninger fra CPR, det kan være Skatteforvaltningen, får automatisk besked om jeres navneændring.
En borgerlig vielse kan foretages af borgmesteren eller en anden person, som borgmesteren har bemyndiget til det. Bemyndigelse til at forestå borgerlig vielse kan kun meddeles til ansatte til kommunens administration og medlemmer af kommunalbestyrelsen i kommunen.
I kan frit vælge, hvilken kommune I vil giftes i.
Vielsen foregår som regel på rådhuset, men borgmesteren kan tillade, at vielsen foregår fx i en skov eller park.
Straks efter vielsen får I udleveret vielsesattesten.
En vielse skal overværes af mindst 2 vidner. Sørger I ikke selv for vidner, skal kommunen gøre det.
I Slagelse Kommune foretages borgerlig vielser på:
Slagelse Rådhus: Mandag, torsdag, fredag og 1., 3., og 5. lørdag i måneden.
Korsør Rådhus: Tirsdag og 2. lørdag i måneden.
Skælskør Rådhus: Onsdag og 4. lørdag i måneden.
Vielser mandag - fredag finder sted i kommunens normale åbningstid, og lørdage kl. 10.
Hvis I ikke har mulighed for at medbringe egne vidner stiller Slagelse Kommune vidner til rådighed, dog ikke lørdage og ved vielser uden for rådhusene.
Vielser uden for rådhusene aftales med Borgerservicecenter Slagelse.
Borgerlige vielser foretages aldrig på søn- og helligdage. Derudover foretages der ikke vielser på lørdage, som ligger op af helligdage og administrationens lukkedage.
Hvis I vil giftes i en kirke, skal I henvende jer til præsten i den kirke, hvor I vil giftes. I skal medbringe og aflevere kommunens prøvelsesattest.
I kan blive gift i en bestemt kirke, når:
- en af jer er medlem af folkekirken, og kirken tilhører medlemmets sogn
- en af jer er medlem af folkekirken, og denne eller I begge har en særlig tilknytning til kirken, og derfor ønsker at blive viet netop der
I har ikke automatisk ret til at blive gift i andre kirker end de 2 ovennævnte. I kan dog kontakte det enkelte sogn og spørge om lov til at blive viet i en 3. kirke.
Der skal være mindst 2 vidner ved vielsen. Efter vielsen udsteder præsten en vielsesattest.
En præst kan nægte at vie jer, hvis en af jer – eller I begge – er fraskilte. Hvis en præst af andre religiøse grunde ikke mener at kunne foretage en vielse, afgør biskoppen, om præsten bør fritages for at udføre vielsen.
Hvis en af jer har mistet en vielsesattest, kan I gratis få en ny, når den skal bruges som dokumentation.
Alt efter hvordan I blev viet skal I bestille den hos vielsesmyndigheden.
- Vielse på rådhuset eller lignende: I skal bestille eller henvende jer til den kommune, hvor I blev viet.
- Vielse i Folkekirken: I kan bruge selvbetjeningen 'Bestil mistet vielsesattest fra kirken'.
- Vielse hos en 3. myndighed: Kontakt denne.
Ægteskab for international par
Er I et internationalt par? Så kan det være, at det ikke er kommunen, som skal behandle jeres ansøgning.
Læs her hvornår du skal søge hos kommunen eller hos familieretshuset.
Skal du giftes udenfor kommunen
Hvis I vil vies i udlandet, kræver nogle lande dokumentation for, at I opfylder betingelserne for ægteskab efter den danske lovgivning. Andre lande kræver kun, at I kan dokumentere jeres civilstand med en civilstandsattest.
Hvis det land, I ønsker at blive viet i, kræver en attest på, at I ville kunne indgå ægteskab efter de danske regler i ægteskabsloven, skal I søge om at få en ægteskabsattest.
Hvis det pågældende land kun kræver, at I kan fremvise dokumentation for jeres civilstand, skal I søge om en bopælsattest.
Hvis du er i tvivl om, hvad der kræves i det land, I ønsker at blive viet i, skal I kontakte den myndighed, der behandler jeres vielse i det pågældende land.
Bopælsattest/civilstandsattest
- En bopælsattest er en dokumentation for, hvilken adresse du er tilmeldt. Attesten viser også om du er gift eller ikke (ægteskabelig status).
Ægteskabsattest
- En ægteskabsattest er dokumentation på, at du efter dansk lov opfylder betingelserne for at blive gift. Ægteskabsattesten er udstedt på dansk, engelsk og tysk i samme dokument.
Vielse uden for Slagelse Kommune:
- Ja det kan du. Det kræver blot, at den kommune du ønsker vielsen skal foretages i, giver tilladelse til at andre kommuner må foretage vielser der.
- Byrådet i Slagelse Kommune har d. 25. august 2014 godkendt at de politiske giftefogeder i Slagelse Kommune må foretage vielser i andre kommuner.
Vielse i Slagelse Kommune, men bor i en anden kommune:
- Byrådet i Slagelse Kommune har d. 25. august 2014 godkendt at alle landets borgerlige vielsesmyndigheder må foretage vielser i Slagelse Kommune.
- Dog skal den pgl. borgerlige vielsesmyndighed altid orientere Slagelse Kommunes Borgerservice om, at der foretages en vielse i Slagelse Kommune samt hvor og hvornår vielsen finder sted.
Send besked herom, via kontaktboksen længere nede på siden.
Sagsbehandlingstid
- Vi kan tidligst lave prøvelsesattesten 4 måneder før den ønskede vielsesdato. En prøvelsesattest dokumentere, at I opfylder betingelserne, for at blive gift.
Er der brug for at indhente yderligere oplysninger, kan det dog tage længere tid. I vil få svar fra Vielseskontoret I jeres e-Boks.
Er der fx nogle udenlandske papir, som skal legaliseres osv. kan vielsesdatoen først findes, når vi har godkendt alle papirerne. - Vielsen kan tidligst finde sted 14 dage efter, at I har indsendt ægteskabserklæringen.
- I hører fra vielseskontoret senest 1 måned før vielsen.
I ferieperioder kan der forekomme længere sagsbehandlingstid.